Mi is a The Lord of the Rings: The Card Game?

Post

9 hozzászólás   |   LOTR LCG hírek

Ez a játék egy úgynevezett “élő kártyajáték” Középföldén. Középföldét és a Gyűrűk Ura történetet úgy gondolom senkinek sem kell bemutatnom (ha valaki mégsem tudná mik is ezek, azok gyorsan nézzék meg a filmeket vagy ha van pár szabad napjuk, akkor elő a könyvekkel!), talán az “élő kártyajáték” kifejezést kevesebben ismerik.

Az élő kártyajáték, avagy living card game (későbbiekben LCG) nem teljesen új játéktípus, lassan három éve létezik. A Fantasy Flight Games többek között ilyen kártyajátékokkal is foglalkozik. Ez a cég adja ki a Call of Cthulhu, Warhammer: Invasion és a Game of Thrones játékokat, idén májusban pedig megjelent a negyedik LCG alapdoboza, ami a Gyűrűk Ura világában játszódik (nem semmi licenszek… már csak a címek miatt is garantált pár ezer vásárló..). Az LCG hasonló a gyűjtögetős kártyajátékokhoz (pl. Magic: The Gathering) azzal a nagy különbséggel, hogy itt egy pakliban nem véletlenszerű lapok vannak, hanem egy előre meghatározott kis csomag. Ennél a játéknál nem kell vadászni a ritka lapokra és csak azért 6-7 paklit venni, hogy végre legyen benne egy ultraritka, agyontápolt sárkányocska… :)

Az LCG kiegészítő paklik havi rendszerességgel jelennek meg, általában néhány egymást követő pakli egy-egy adott témát dolgoz fel (pl. a Cthulhu esetén az Álomföldek paklik vagy az Ősi Ereklyék sorozata). Ezekből a paklikból a játékos összeállít egy neki tetsző (és a szabályoknak megfelelő) paklit és mehet is a játék.

A Gyűrűk Ura LCG rendszere hasonló a többihez, bár itt van egy hatalmas különbség: a játékosok egy csapatban játszanak a játék ellen. Merész lépés ez a változtatás, de sikerült jól megoldani és könnyen játszhatóvá tenni. Az utóbbi időben egyébként egyre gyakoribbak a coop játékok, nem véletlenül.

Az alapdoboz májusban, alig néhány hete jelent meg. Ez a készlet 226 lapot tartalmaz, elég sok kis jelzőt, két nagy “fenyegetettség mérőt”. Ez elég két játékos számára. A kiegészítők további 60-60 lapot tartalmaznak.

A játék célja mindig egy előre meghatározott küldetés végrehajtása. Az alapdoboz három küldetést tartalmaz, ami nem tűnik soknak, mégis, a rengeteg lap és a változtatható paklik miatt kellőképp’ változatos. A későbbiekben megjelenő kiegészítőkben lesznek új küldetések is.

Minden játékos egy, kettő vagy három hőst irányít, akik minden körben pontokat kapnak amiket különböző lapok kijátszására lehet fordítani. Ezek a lapok lehetnek csatlósok, akik segítik a hősöket a küldetés során; lehetnek hozzárendelt lapok, mint például egy erősebb fegyver vagy egy nemesi cím amik különböző előnyöket biztosítanak; valamint lehetnek esemény lapok, például egy különleges támadás vagy éppen gyógyítás.

Az ellenséges lapok közt találunk szörnyeket, akik nemes egyszerűséggel rátámadnak a játékosokra és egyetlen céljuk minél nagyobb sebeket okozni. A helyszín kártyák a küldetést “hosszabbítják”, ugyanis egy-egy helyszín legyőzéséhez fel kell deríteni azt, sok esetben komoly mennyiségű erőforrás feláldozásával. Továbbá vannak itt is esemény lapok, amik még inkább megkeserítik a játékosok életét.

A játék igazi FFG minőség: gyönyörű lapok, remek kidolgozottság, strapabíró, öröm ránézni, megtapogatni minden kis darabját. Igazán megéri az árát, ha valaki szereti a gyűjtögetős játékokat és ismeri Középfölde világát. Az “élettartama” garantált, hiszen hatvan(!) kiegészítő paklit terveznek, versenyekre is számíthatunk, már most rengeteg fórum van ahol ez a játék a téma.

Ízelítőnek ennyit szántam, a későbbiekben jobban elmélyülök a különböző lapokban és várható majd néhány játékmenet más-más paklikkal. Remélem felkeltettem az érdeklődését legalább néhány embernek. :)

Szerző: HunDrenus

  1. Kheled2012. 03. 19.

    Én is csak ajánlani tudom, nagyon jó, és ha megveszed a többi kiegészítőket, mini packokat nagyobb élményt nyújt, új küldetésekkel!

  2. Elwe2012. 03. 19.

    Ezt a játékot csak ajánlani lehet!
    Az oldalon már többet is megtudhattok erről a játékról, hátha kedvet kaptok!
    Ha igazán szereted Tolkien világát és a Gyűrűk Urát akkor biztosan nem fogsz csalódni!

  3. Gloedin2012. 03. 28.

    Jól hangzik. Érdekelne, ha lenne kivel játszanom… :(

  4. Sasori2012. 03. 28.

    A A gyűrűk ura társasjátékról nem tudtok mondani vmit?

  5. Elwe2012. 03. 28.

    Sziasztok!

    Gloedin, ennek a játéknak egy nagy előnye hogy úgy játszhatod mint a pasziánszt egyedül. Én többnyire egyedül játszom és nagyon élvezem.

    Sasori, konkrétan melyik társasjátékra gondolsz, név szerint? Ha megírod akkor mondok arról is valamit ha érdekel, emailban. Gondolom beszereznél egyet. Amúgy ez egy folyamatosan bővülő játék a LOTR LCG ezért is van külön részlege és cikkei. Nagyon egyedinek számít, és változatosabb mint egy szokásos táblajáték. A hivatalos oldalán is ezt a játékot tárgyalják hetente, cikkekben.

  6. Elwe2012. 04. 25.

    Most olvastam hogy jelölték az év játékának és a legjobban megrajzolt játéknak. Nem is csodálkozok rajta. Soha nem játszottam ehhez hasonlóval. Továbbra is ajánlom mindenkinek!

  7. Athalay2012. 08. 12.

    Sziasztok!

    Kihasználatlanság miatt eladnám az alapdobozomat! Kiváló, hibátlan állapotban van. 7000 Ft-ot kérnék érte.

  8. ShadowGhost2012. 10. 05.

    Üdv,

    Hosszú hónapok után sikerült újra időt találnom, hogy leporoljam az alapdobozt. A játék még mindig fantasztikus, semmit sem veszített a varázsából. S kicsit körülnézve az FFG oldalán, nevéhez híven (LCG) a játék él és virul. :)

    A neten találtam rá OCTGN-re, amivel online lehet játszani a játékot. (Leírás: http://1angrygamer.blogspot.hu/2012/09/lord-of-rings-card-game-and-online-play.html Pédajáték: http://www.youtube.com/watch?v=juU0_DZb67Q&feature=plcp) Szeretném megkérdezni, hogy próbálta e már valaki és ha igen, milyenek a tapasztalatai?

Hozzászólás írása